Zaujímali sa o mechanizmy vyplácania starobných dôchodkov

26.05.2004 Celý región

Objasnenie mechanizmov vyplácania starobných dôchodkov a kontroly celého procesu bolo jednou z kľúčových tém seminára 24. Mája o pripravovanej dôchodkovej re...
Objasnenie mechanizmov vyplácania starobných dôchodkov a kontroly celého procesu bolo jednou z kľúčových tém seminára 24. Mája o pripravovanej dôchodkovej reforme v Prešove.

Ovplyvní život viac ako dvoch miliónov občanov SR, zmení chod firiem a ekonomickú agendu vo všetkých spoločnostiach a inštitúciách. Preto na seminári boli prítomní odborní pracovníci z oblasti ľudských zdrojov Prešovského kraja.
Michal Nalevanko, hlavný štátny radca Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR a spoluautor reformnej koncepcie, pripomenul, že k hlavným cieľom a očakávaniam patrí zabezpečenie finančnej stability celého dôchodkového systému v SR. Naznačil, že nie sú ešte všetky otázky vyriešené. Každopádne reforma je potrebná, pretože v SR je stále viac ľudí v dôchodcovskom veku a menej ekonomicky aktívnych občanov.
Diskusia sa točila o možnostiach dobrovoľného dôchodkového zabezpečenia v SR ako tretieho pilieru celej koncepcie, ako aj o tom či zachová systém výhod pre zamestnancov. Zazneli v nej informácie z prieskumu, v ktorom mali respondenti odpovedať na otázku ako si predstavujú finančné zabezpečenie v dôchodku. Najpočetnejšia skupina, bezmála 53 percent opýtaných, odpovedala, že na dôchodok, ktorý dostanú od štátu sa \"spoliehajú len čiastočne\".
Séria seminárnych podujatí prvých svojho druhu pokračuje v stredu 24. mája v Košiciach, o týždeň v Banskej Bystrici a v prvej dekáde júna ju uzavrú v Trenčíne, Nitre a Žiline. V spolupráci s vedením rezortu práce ho pripravila Credit Suisse Life & Pensions Slovensko, a. s.

(jj)
 

Vyberte región